Glass og interiør

Er du glad i å pynte og ordne hjemme? Kanskje ser du det vakre i de små detaljene, hvordan en vase nesten kan gjøre et helt rom. Eller hvordan et servise viser seg fra sin beste side når du bytter duk. Det er morsomt å se hvordan en liten ting kan gjøre så mye, og i dag er det mange steder du kan lære litt om hvordan du kan gjøre det beste ut av ditt hjem.

Interiør

Mange kjenner nesten sommerfugler i magen bare de hører ordet “interiør”. Det formelig klør i fingrene etter å innrede rom eller pusse opp. Går de på besøk til naboen begynner de å innrede i tankene, eller de er over seg av begeistring for hvor pent det ser ut.

Interiør og oppussing som terapi

StueÅ møblere, innrede, male eller pusse opp hjemme kan faktisk være terapi for noen. Enhver interesse eller hobby kan fungere som terapi, og interiør er intet unntak. Se for deg at du kommer hjem fra en stressende jobb, du springer inn i butikken og kjøper varer til middagen. Du raser avgårde til barnehagen før den stenger og drar med deg varer og barn hjem.

Da er det middagen som står for tur, og hvis hjemmet ditt er litt rotete føles nok hodet likeså. Etter noen timer har du kanskje fått barna i seng og det er tid for deg selv. Da er det mange som tyr til internett, ser på interiør og møbler og drømmer om tid eller penger til å pynte opp sitt eget hjem.

Om du så får tid og penger, kan selve jobben med å pusse opp eller innrede være enda bedre enn å sitte og drømme om å gjøre det. Selvfølgelig gjelder ikke dette for alle. Noen blir mer stresset av oppussing. Det kan se noe kaotisk ut når man er midt inne i prosjektet. Trekk pusten, ta en ting av gangen og forsøk å nyte arbeidet mens du innreder.

Interiør og farger på samme bølgelengde som deg

Det er viktig at selve innredningen i hjemmet ikke blir en stressende faktor. Et hjem skal være et sted hvor man finner roen eller energien på en harmonisk måte. Tenk gjennom dette når du velger farger og møbler.

Farger

Farger påvirker humøret vårt og noen ganger også atferden vår. Forskning på farger kan være litt utvetydige fordi rundt om i verden har vi ulike kulturer og oppfatter farger ulikt. Likevel er det en del farger vi er ganske enige om. Nedenfor ser vi nærmere på ulike betydninger fra våre mest kjente farger.

  • Blå: Blå anses som en beroligende og kjølig farge. Mange har blått på bad og kjøkken, til og med på soverommet.
  • Grønn: Det er ingenting i veien for å bruke litt mer grønt hjemme. Grønn kommer i mange nyanser, så du kan sikkert finne en som du liker. Grønt symboliserer harmoni og sunnhet.
  • Gul: Mange kvier seg nok for å bruke gult i rommene hjemme, men det er en varm farge som kan booste kreativiteten. Perfekt for hobbyrommet eller hjemmekontoret, dersom du har behov for å være kreativ i arbeidet ditt.
  • Rød: Vær forsiktig med rød, men du trenger ikke unngå fargen helt. Rødt kan vekke lidenskap, men det kan også fremme sinne og stress. Det kan være for mye å male et helt rom rødt, men en vegg eller noen røde elementer i et rom går bra, så lenge det føles greit for deg.
  • Svart: En absorberende farge, som du også bør håndtere med forsiktighet. Om du ønsker å gå for svart, bør du unngå å overdrive bruken. En vegg eller noen møbler kan være fint, men for mye svarte vegger kan stjele mye lys og du sitter igjen med et mørkt rom.
  • Grå: Grå er en minimalistisk og nøytral farge. Den passer fint til de fleste andre farger, og med grått på veggene kan du nesten gjøre hva som helst med fargene ellers i rommet.
  • Hvit: Rent, enkelt og det reflekterer lys. Det finnes også mange nyanser av hvitt, og du kan kombinere det med hvilken som helst annen farge.

Les mer om fargepsykologi

Detaljene i rommet

Nå har du malt rommet, kanskje lagt gulv og satt inn møbler. Da kommer neste del, som er nesten enda hyggeligere: detaljene.

Gardiner, pynt og annet krimskrams

Mens du har holdt på med vegger og tak har du kanskje dannet deg noen bilder av hva du ønsker å pynte opp rommet med. Det er mye å velge mellom, og nå er det viktig å holde tunga rett i munnen. Det vil si at man ikke går fullstendig av hengslene og pynter med tusen detaljer i hundrevis av farger. Da ender man opp med et rom som kan være stressende og kaotisk.

Velg noen hovedfarger som skal dominere, og som passer med vegger og møbler. Kjøper du gardiner i en sprek farge, kan du kanskje velge en litt mer nøytral farge på vaser og krukker til blomstene?

Servering og bordekking

Mange er så heldige at de har en vakker spisestue, mens andre må ta i bruk stua til selskaper og finere middager. Det er likevel ingenting som tilsier at man ikke kan invitere til et stilfullt middagsselskap!

Før du kjøper servise og glass bør du bestemme deg for en stil og hold deg til den. Sørg for at stilen gjenspeiler deg og hva du ønsker ut av middagsselskapene du skal invitere til.

Noen ganger kan du la en vakker vinkaraffel være i sentrum, og pynte resten av bordet ut fra den. Når det er høst kan du la høstfargene gjenspeiles i servietter eller duker. Til jul kan du dra inn rødt eller bruke naturen utenfor til å pynte opp bordet. Det finnes like mange varianter som det finnes mennesker på jorden.

Det er så mye du kan gjøre med et middagsbord, prøv deg frem og se hva du liker best. Sjekk interiørsider på nettet og se hvordan andre har gjort det. Hent litt inspirasjon fra andre hjem, litt fra naturen og kanskje litt fra selve anledningen. Lek med farger, og rett og slett kos deg. Neste selskap kan du prøve noe nytt igjen.

Bordserverig