Hytte interiør

Det er ikke alle som er så heldige å ha ei hytte å rømme til når vi ønsker å komme bort fra hverdagen. Men dersom du er blant de heldige, er det ganske sikkert at du ønsker å trives der. Kanskje du har lyst til å friske opp hytta litt, finne en egen stil eller bare har lyst til å fikse litt opp på et av rommene?

Hyttelivet

Det er noe eget med livet på hytta. Når man sliter seg gjennom arbeidsdagene midt i uka, drømmer man seg ofte bort til hytta og roen der. En hytte skal være litt annerledes enn et vanlig hjem. Man lever tross alt et annerledes liv på hytta enn man gjør hjemme. Dagene går litt saktere, man koser seg fra man står opp. Slipper å stresse med kaffen for å komme seg på jobb. På hytta bruker man gjerne litt mer tid på kaffe og kos, det meste skal gjøres uten stress.

På et sted hvor man mest skal slappe av og lade opp batteriene sine, bør interiøret stå i stil med livsstilen. Dette åpner opp for en annerledes innredning og kanskje også andre farger enn man vanligvis går for. De færreste hytteeiere ønsker en hytte med stål og kalde farger. Vi vil føle oss varme på hytta, både i rommet og i hjertet.

Kos

For veldig mange er kos et must når man er på hytta: kaffekos, terrassekos, middagskos, morgenstunder og kanskje kvelder med inviterte venner og god mat og drikke. Dette bør vi ha i tankene når vi skal innrede eller friske opp hytta. Det bør være rom for gode øyeblikk og steder man kan sitte og bare nyte. Da bør man helst unngå kaotiske elementer eller mønstre. Og det er ingenting i veien med tradisjonell hyttestil.

Ulike typer hytter – ulike stiler

Dersom du har en fjellhytte vil du nok ha en annen stil enn om du har en hytte ved sjøen. Om du reiser til ei hytte på fjellet tar du muligens noen fjellturer om dagen, og setter deg sliten ned i en god stol om kvelden. På vinteren kan det være skiturer eller scooterkjøring som står i fokus, og da frister det gjerne med en terrasse eller veranda hvor man kan grille og drikke varm kakao. Da kan det være både godt og stilig med varme reinsdyrskinn å sitte på.

Ofte bruker vi naturen rundt hytta til å pynte opp med. En trestubbe blir plutselig en stol eller et lite bord.

Har du hytte ved havet, består dagene kanskje mest av båtliv eller bading. Terrassen brukes nok mest til å nyte solen, og det er heller tvilsomt at du drar reinskinn inn i innredningen. Havet blir fremtredende og hyttene har ofte en mer maritim stil.

Hovedpoenget er at du bør tenke på hva du bruker hytta til før du går igang med å pusse opp eller endre på interiøret. Hva slags liv har du på hytta? Er det aktiviteter fra morgen til kveld, eller er det mest avslapping? Dersom det er begge deler, kan det være en ide å innrede en liten krok til avslapping eller for å lese en bok. Det ser bra ut, og man finner fort roen.

Hytte

Før du går i gang

Det er noen ting du bør bestemme deg for før du starter, og det første er stil. Skal du gå for en tradisjonell eller moderne hyttestil? Eller kanskje du går for en personlig vri med innslag av begge deler? Uansett er det lurt å tenke over dette først, slik at du ikke hopper fra det ene til andre og fra stil til stil uten at det blir gjennomgående. Dersom interiøret blir rotete, vil du kanskje ikke finne roen selv senere.

Naturlig

Om du går for en tradisjonell eller moderne stil, så er det ganske viktig at innredningen har et naturlig preg. Det er jo en hytte, et sted hvor vi kommer nærmere naturen. Dette bør du i tankene når du velger farger og materialer. Gå for naturlige farger når du skal male. Ofte er materialene naturlige og de bør harmonere med fargene du velger.

Dra gjerne inn naturlige elementer, og prøv deg frem. Naturen er rett utenfor døra, og det finnes mange skatter å hente. Let etter inspirasjon på nettet, da finner du mange gode ideer for hvordan du kan lage et naturlig miljø inne på hytta.

Frisk opp med overraskende elementer

Det kan bli litt kjedelig med bare naturlige farger og materialer. Noen elsker det, andre blir fort lei. Det skal ikke så mye til for å friske opp, et par puter i litt skarpere farger eller en lenestol som blir et blikkfang. Slik kan du både beholde hyttestilen og samtidig gjøre hytta litt sprek. En stor, grønn plante som tar et helt hjørne kan også være et friskt innslag.

Vær forsiktig med slike overraskende elementer dersom du har store vinduer hvor naturen utenfor er det største blikkfanget. Da er utsikten hovedelementet og skarpe farger eller overraskende elementer inne i samme rom vil forstyrre harmonien.

Lyst eller mørkt

Velg mellom lyse eller mørkere farger. Dersom du kjører mørke materialer, kan du lysne romfølelsen litt med noen lysere møbler. Dersom du maler veggene eller tak lyse, kan du holde møblene i naturlige farger. Hytta er kanskje ikke stedet for å utforske et par mørke vegger i tre sammen med en vegg i en knallfarge i samme rom.

Personlig stil?

Det aller viktigste når man skal på hytta er at man trives. Det er ditt andre hjem, og alle timene du jobber gjennom uka får du belønning for på hytta. Da kan du gjerne gjøre hyttestilen personlig. Tenk over hva du liker med å være på hytta, og hva som får deg til å smile. Hytta er et sted hvor vi henter energi, så dra inn ting fra naturen som gir deg gode minner eller gjør deg glad. Kanskje du dro mye på hytta som barn? Da har du sikkert gode barndomsminner fra den gangen. Bruk gjerne slike minner og innred hytta slik at du kan finne roen og gleden, på din egen måte.