Interiør inspirasjon

Mange finner en indre ro og tilfredshet ved å dekorere og pynte hjemme. I motsatt fall kan man føle seg ukomfortabel eller urolig dersom det er rotete hjemme, eller når man rett og slett ikke føler at det er slik det skal være. Noen er så heldige at de bobler over av kreativitet og vet nøyaktig hvordan man skal innrede det. Dessverre gjelder ikke dette for alle, og de fleste trenger å finne inspirasjon fra et sted.

Dersom du ikke er så heldig å ha en venninne eller nabo som er dyktig og inspirerende, trenger du ikke dra lange veien for å finne ideer og tips til hvordan du kan gjøre det vakkert hjemme. Faktisk trenger du ikke gå en meter, internett flommer over av sider om interiør og design hjemme.

Hva er interiør?

Ordet interiør kommer som så mange andre ord fra latin. Inter betyr inne, i eller innendørs på latin. I denne sammenhengen bruker vi ordet om utforming inne i hus eller bygninger. Når vi snakker om interiør kan vi mene enten rom for rom eller innvendig i hele bygningen.

Interiør

Forskjellen på interiørarkitekter og interiørdesignere

For de som føler at de ikke helt stoler på sin egen kreativitet finnes det muligheter for å leie inn fagpersoner. Og dersom det er store endringer du har planer om, så finnes det fallgruver og man kan gjøre store feil som blir irritasjonsmomenter i fremtiden. Dersom du er fersk og har et stort prosjekt på gang, kan det være lurt å få litt profesjonell hjelp. Du har sikkert hørt om både interiørarkitekter og interiørdesignere, men hva er egentlig forskjellen?

En ingeniørarkitekt jobber som regel med større prosjekter og ofte de litt mer kostbare. De har lengre utdannelse enn ingeniørdesignere. En utdanning som ingeniørdesigner (også kalt interiørkonsulent) tar 2-3 år på skolebenken. Etter det kan man utdanne seg videre til interiørarkitekt.

Dersom du har bestemt deg for å søke hjelp, kan det være lurt å kikke litt på porteføljene til fagpersonene du vurderer. Selve arkitekten eller designeren kan utvikle et helt konsept for deg, finne planløsninger og velge alt fra farger til produkter og materialer.

DIY eller Gjør-Det-Selv

Noen har ikke råd til å leie inn profesjonell hjelp, og noen har rett slett bare lyst til å gjøre det selv. DIY (“Do It Yourself) er blitt veldig populært innenfor mange områder, og sosiale medier har gitt oss så mange måter å hente inspirasjon på. Når du selv gjør hele jobben, fra ide til utførelse får du det nøyaktig slik du vil, og i tillegg sitter du forhåpentligvis igjen etterpå med en herlig følelse av stolthet og mestring.

Komme i gang

Før du kaster deg uti den store jungelen av inspirasjon, kan det lønne seg å notere ned litt for at du skal klare å holde den røde tråden underveis. Hvis du bare turer frem på internett og leter etter ideer kan du fort ende opp med 10 prosjekter i stedet for 1. Start i det små, særlig dersom du er nybegynner. Velg 1 rom, eller 1 sted hjemme som står for tur.

Etter at du har valgt rommet ditt, kan du surfe litt på nettet for å finne inspirasjon. Her er det masse å velge mellom, men vi skal nevne noen få, slik at du har et utgangspunkt.

Ulike apper og sosiale medier for inspirasjon

Det beste er å sitte foran en laptop eller PC. Da får du større skjerm og får se bedre. Likevel kan det være moro å ha noen apper på mobilen også, slik at du kan bli inspirert i tider hvor du kjeder deg, for eksempel på bussen.

Pinterest (stedet for gode ideer)

Pinterest er en app, men du kan også bruke Pinterest på PC-en og fra en vanlig internettleser. Nesten uansett hva du har som hobby eller interesse, så vil Pinterest ha noe for deg. Her legger vanlige mennesker ut innlegg og bilder vedrørende alt fra matlaging og interiør til helsetips. Denne appen er super når man sitter og kjeder seg. Du starter med et søk, og plutselig har det gått mange timer. Det er lett å lagre innlegg, tips og bilder du liker slik at du lett kan finne de igjen på din egen profil. Dersom du ønsker appen på mobilen søker du helt enkelt på Pinterest, og dersom du vil surfe på nettet, går du til www.pinterest.com.

Instagram

Instagram er også en app hvor det florerer av ideer og tips. Her går det i hashtags, så du finner et søkeord og kan deretter bla deg gjennom innleggene som har det søkeordet som hashtag. På instagram kan du også lagre innlegg som du liker, men løsningen er ikke like smart som den er på Pinterest.

Ulike nettsider

www.boligpluss.no er ikke en nettbutikk, men nettsiden til magasinet BoligPluss. Dermed finner du tips og inspirasjon som ikke er motivert av salg. I tillegg til bilder og tips for hva du kan gjøre, finner du også råd om hva du ikke bør gjøre og hvordan du ikke bør gå frem.

Du kan også gjøre det så enkelt som å gå på www.google.no og skrive inn interiør og det rommet du skal gjøre noe med, for eksempel bad. Når du har fått søkeresultatene går du til “bilder”, og da har du tusenvis av bilder og tips å kose deg med. Dersom du har valgt soverom får du for eksempel opp ulike emner du kan velge mellom: inspirasjon, rom, interiørdesign, farge, gardin og lignende.

Bygg- malings og møbelforhandlere har i tillegg til nettbutikker også masse tips til interiør og fargevalg. Byggmakker blant annet har mange fine bilder som setter fart på interiørdesigneren i enhver.

OBS for nybegynnere

Det aller viktigste dersom man ikke har så mye erfaring med å freshe opp hjemme, er å holde seg til en ting av gangen. Det er så lett å bli for ivrig, og før man er ferdig med det man begynte på, er man allerede i gang med et nytt prosjekt. Da kan resultatet fort bli rotete eller alle rom blir bare halvferdige. Skriv en liste, og hold deg til den. Ta ett rom av gangen, selv om du kanskje allerede har ideer for flere rom.