Interiør stue

Stua er et av de viktigste rommene i et hjem. Man bruker mye tid der, og tiden skal helst være preget av kos og glede eller avslapping. Stua er stedet for TV-kvelder, hele familien er samlet og da bør stua være innbydende og ha rom for alle familiemedlemmene.

Siden vi bruker såpass mye tid i stua, bør vi tenke mer enn bare stil. Sofaen bør faktisk være behagelig å sitte i også. Du bør også kunne ligge avslappet i den, og kanskje er dere flere som vil ligge samtidig. Stolene bør også være komfortable, og under en TV-kveld sitter man gjerne flere timer i strekk.

Når  det er sagt, så vil vi helst at stua skal være pen og stilig. Stua er gjerne et av de største rommene i hjemmet, og den fungerer best når farger og møbler fungerer sammen i harmoni.

Interiørtips fra selveste Halvor Bakke:

Tabbene du bør unngå

Er det noe som er viktig i stua, så er det at stemningen er god. Da bør vi unngå at interiør og innredning ødelegger stemningen. Mange sitter med en slags utilfreds følelse av at det er noe som ikke stemmer i stua, eller at det ikke føles så koselig som de skulle ønske. Da kan det være at du har gjort en av følgende tabber:

Alle møblene er trykket inn til veggen.

Dette er en tabbe som mange er skyldig i, og det henger nok sammen med at sånn var det kanskje i barndomshjemmet vårt. I tillegg ønsker vi ofte mye plass, og da plasserer vi møbler inn til veggene. For de aller minste stuene er det kanskje ikke andre måter å gjøre det på, men om du bare trekker møblene noen få centimeter ut fra veggen kan det endre stemningen i rommet.

For mange farger eller mønstre.

I en stue med altfor mange farger eller mønstre som ikke harmonerer vil du få en kaotisk følelse. Forsøk å holde deg til et par hovedfarger, og velg deretter farge som harmonerer med disse. Dersom du generelt sett har en nøytral farge i stuen kan du gjerne overraske med et element eller møbel med mønster i.

Gulvet.

Mange ønsker mye plass, og da står de igjen med altfor mye ledig gulvplass. Dette kan gjøre at stuen føles kald eller upersonlig, rett og slett lite koselig. Hvis du absolutt vil ha mye gulvplass eller har en veldig stor stue, kan du gjøre den lunere ved å bruke tepper. Husk også her å ikke overdrive. Det holder med ett eller to tepper og de skal gjøre stuen helhetlig, ikke stykke den opp.

For mye krimskrams og gjenstander.

Det er flott å pynte opp, og det finnes så utrolig mye vakkert på interiørbutikker. Men at det er vakkert betyr ikke at det passer inn i din stue. For mange vaser, bilder, duker, pyntefat og lignende vil ikke gjøre stuen harmonisk. Det kan bli stressende å oppholde seg der, blikket vil hele tiden vandre fra den ene gjenstanden til den andre.

Dersom du har mange gjenstander du liker, kan du bytte på å bruke de. Sett noen til side i vinterhalvåret, og bytt ut når våren nærmer seg.

Rotete stil.

Det er lett å bli begeistret over nye trender. Man ser naboen har tatt den nye trenden til seg og synes det er fint. I iver springer man inn på nettbutikken og handler inn det man synes er fint. Men når du satte det opp i stua di, ble det kanskje ikke så flott likevel?

Din personlige stil vil ikke nødvendigvis harmonere med alle nye trender eller stiler som plutselig blir populære. Vær trofast mot din egen stil, dra gjerne inn andre elementer men vurder hvorvidt de passer sammen først.

Tips til en koselig stemning i stua

Så har du funnet ut hva du helst ikke bør gjøre. Men du ønsker en koselig stemning i stua, og da kan du sjekke ut disse tipsene. Uansett, husk at det er din stue, så den bør bære preg av deg. Vis frem din personlighet gjennom innredning og farger i stua. Da er også sjansen større for at du vil kunne kose deg der. Få også inspirasjon på nett til hvordan du kan innrede hus og hjem.

De nyeste trendene for 2021:

Tenk funksjon

Hva ønsker du å gjøre når du er sliten etter en lang dag på jobb? Hvis du er glad i å lese, bør du kanskje innrede en egen lesekrok i stua. Hvis du liker å strikke, kan du lage din egen krok for strikking eller annet håndarbeide. Dette kan være din personlige krok, og du kan innrede den med en bokhylle eller med oppbevaring for garn, strikkepinner og mønstre.

I større familier med barn og ungdommer vil det sannsynligvis være ulike aktiviteter som foregår i stua. Tenk over dette, og forsøk å innrede slik at stua kan brukes på ulike måter og likevel kan alle trives der. Lag lesekroken et stykke vekk fra TV-en eller innred en kosekrok for  ungdommene foran stereoanlegget hvor de kan sitte med venner og høre musikk.

Grupper gjenstander

Hvis du er glad i krimskrams og pyntegjenstander kan du med fordel plassere de i grupper i stedet for å plassere de rundt om i hele stuen. Lag en liten utstilling på en benk og heng kunstverk sammen i grupper på veggen. Slik får stuen et stilig og helhetlig inntrykk i stedet for at det føles kaotisk.

Bruk planter som en del av innredningen

Ha stil og innredning i tankene både når du kjøper og plasserer planter. Planter kan gjøre en stue mer innbydende og koselig, men bare dersom du plasserer de riktig. Prøv å gruppere plantene dine også. Et par planter i hver vinduskarm kan også gi en følelse av rot, men dersom du grupperer de blir de et vakkert blikkfang sammen.

Lys

Noe av det aller viktigste i alle rom er lys, og det gjelder også for stuene våre. Det betyr ikke at du skal montere opp mest mulig lys, men tenk gjennom hvor du plasserer de. En stor og fin taklampe eller annen takbelysning kan være utgangspunkt. Deretter kan du plassere et leselys i hobbykroken og noen stemningslys i mørkere deler av stua for å gjøre stemningen koselig.

interiør sofa stue
Det er mange måter å innrede stuen på