Interiørdesign er som en kunstform. Slik som en maler forvandler et blankt lerret til et vakkert maleri, kan vi også forvandle et tomt rom til et vakkert rom. Kunst skaper reaksjoner fra den som betrakter kunstverket. Det er gjerne det vi også ønsker når vi designer et rom eller en bygning. Vi ønsker egne reaksjoner inne i oss selv, slik som følelser. Følelse av harmoni eller ro, eller kanskje vi ønsker at et rom skal gi oss energi.
Hvilken reaksjon ønsker du?
Tenk over hvilken reaksjon du ønsker før du går i gang med å pusse opp eller friske opp hjemme. Dersom det er soverommet som står for tur, vil du kanskje at rommet skal invitere til søvn eller ro. Stua kan være annerledes, her vil du invitere venner, du vil ha TV-kvelder og det er et naturlig samlingspunkt for hele familien. Da er det kanskje ønskelig med et litt mer lystig rom. Du kan gjerne ha en sprek farge på en vegg eller to, eller et møbel med en sprek farge.
Noen ganger så bommer man – noe du kan se mer om i denne videoen:
Interiørdesign – hva er det egentlig?
Det kan være fristende å forklare interiørdesign med at det er å male vegger, tapetsere, legge gulv og innrede rom eller bygninger. Men det blir for enkelt å si at det er alt. I interiørdesign legger vi igjen litt av oss selv, akkurat som en kunstner gjør med kunstverket sitt. Interiørdesign er personlig, og når vi er ferdige reflekteres litt av personligheten vår i rommet eller bygningen.
Utdanninger for interiørdesignere
Noen blir lykkelige av å jobbe med interiør hjemme, så mye at de ser det som et mulig yrke. Du kan kalle deg for interiørdesigner uten å ha gått gjennom utdanning, det er ikke en beskyttet tittel. Når vi snakker om interiør kan det være litt forvirrende med alle titlene og de ulike utdanningene som er mulige.
Interiørkonsulent – interiørarkitekt
Interiørkonsulent
I dag har du muligheten til å starte tidlig med en utdanning innenfor interiør. På videregående skole kan du ta utdanning som interiørkonsulent.
Videre finnes det flere fagskoleutdanninger, blant annet hos Fagskolen Kristiania. De tilbyr interiør som en høyere fagskolegrad med totalt 120 studiepoeng og utdanningen går over 4 semester. Gjennom utdanningen lærer du å utarbeide interiørløsninger. Etter endt utdanning kan du få jobb på interiørarkitektkontor, i møbelforretninger, du kan style boliger, jobbe som teknisk tegner eller du kan starte opp ditt eget selskap.
SoFi (School of Fashion industry) tilbyr praktisk rettede utdanninger, og en av disse er interiør. Utdanningen går over 2 semestre og gir 60 studiepoeng. Studieåret er intensivt og fokuserer på faglig og kreativ utvikling hos studenten.
Interiørarkitekt
Interiørarkitekt er heller ikke en beskyttet tittel i Norge, men som medlem i Norske Interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL), kan man benytte tittelen Interiørarkitekt MNIL. Man må ha utdanning på masternivå for å bli medlem, og medlemskapet er som en garanti for høy kvalitet.
Dersom du ønsker en utdanning på Bachelornivå, kan du søke på opptak i Bachelor i interiørarkitektur hos Høyskolen i Kristiania eller Bachelor i interiørarkitektur og møbeldesign hos Kunsthøgskolen i Oslo. En bachelor gir deg 180 studiepoeng og som regel går den over 6 semestre.
Ved Høyskolen i Kristiania skal studentene velge fordypning. De får også mulighet til å søke om utplassering hos en skolens samarbeidsbedrifter eller ta utvekslingssemester ved et utenlandsk universitet.
Her får du vite forskjellen:
Interiørarkitektens oppgaver
Hovedoppgaven til en interiørarkitekt er å utforme interiøret, møblene og andre gjenstander i ulike bygninger. Dette kan være både i private hjem, i det offentlige eller i forretninger som for eksempel butikker, hoteller restauranter og lignende. I det offentlige kan det være skoler, sykehjem og andre bygninger.
En interiørarkitekt kan også spesialisere seg på en viss type bygninger, slik som cruisebåter, flyplasser, showrooms og lignende.
Det interiørarkitekten gjør er først og fremst å registrere og vurdere rammene som finnes for prosjektet han eller hun jobber med. Det fins rammer både når det gjelder økonomi, funksjonalitet, miljø og arkitektonisk.
Interiørarkitekten utvikler så noen ideer. Disse ideene skal løse funksjoner og behov hos brukerne. Optimalt sett skal det være en sammenheng arkitektonisk med estetikk og bærekraft. Miljø og bærekraft innenfor interiørdesign er blitt mer og mer viktig historisk sett.
Disse ideene resulterer oftest i tegninger som rommenes/bygningens organisering, møblering, belysning, farger og materialer.
I tillegg til tegningene skal interiørarkitekten også utarbeide en beskrivelse av interiøret og et prisgrunnlag.
Lønn innenfor interiørdesign
Dersom du vurderer en karriere innenfor interiørdesign, er det kanskje av interesse å vite hva lønnen gjennomsnittlig er. Nedenfor finner du gjennomsnittslønn for 2020, for ansatte innen interiørdesign.
- Fagskolenivå: 660 491 kr/år.
- Bachelornivå: 664 505 kr/år.
- Masternivå: 787 809 kr/år.
Så hva gjør en interiørdesigner egentlig? – se mer her:
Ulike stiler interiørdesign
Som regel når vi snakker om interiør er det naturlig å bevege seg inn på emnet “stil”. Hvilken stil er hytta di i? Hvilken stil bør jeg gå for på kjøkkenet mitt? Det finnes mange ulike stiler, og det kommer stadig flere. Vi skal se litt på 2 av de mest populære designstilene.
Skandinavisk interiørdesign – Lyst, enkelt, naturlig
Stilen har vært svært populær i de siste årene, men den så dagens lys på 50-tallet. Det er en lys, enkel og funksjonell stil. Materialene er naturlige, slik som tre (gjerne bok, bjørk, aske, furu). Hvitt, beige og grått er dominante farger på vegger, møbler og gulv.
Minimalistisk interiørdesign – Less is more
Minimalismen bygger på japansk tradisjonell design og funksjonalisme. Rommets form og hvordan lys og skygger samspiller betyr mer enn hva gjenstandene i et rom gjør. Det handler om å fjerne det som er uviktig og uvesentlig. Da gis mer rom og oppmerksomhet til det som er viktig.
For eksempel: du går inn i et rom med 15 ulike vakre gjenstander, og alle gjenstandene gjør inntrykk på deg. Du går også inn i et rom med kun 1 vakker gjenstand. Da vil den ene gjenstanden gi et større inntrykk i seg selv enn hva hver enkelt av de 15 gjenstandene i det andre rommet.
Fokus ligger på store, åpne rom med få møbler. Hvite elementer og kald hvit eller blå belysning. Materialene er ofte børstet stål, krom, tre, fliser og skinn. Rommet skal gi en følelse av orden og kvalitet er viktig.